Ofte stilte spørsmål

Her finner du litt relevant informasjon og ofte stilte spørsmål rundt det å spille hockey

  • Hva er ishockey?

    Ishockey er først og fremst et lagspill som består av to lag, en isflate og målet er å få pucken inn i motstanderens mål. Det er også utrolig god trening og en fantastisk måte å trene styrke, balanse, kroppskontroll, reflekser og hjernen på. Det er 6 spillere på hvert lag totalt. Goalie (keeper), to forsvarere og tre i angrep (to vinger og en senter).

    Ishockey går fort og banen er relativt liten. Ishockey kan ligne mye på håndball i størrelse, fart og intensitet. Spillerne benytter køller for å føre pucken. Ishockey er en fysisk sport, og en fullkontakt sport. Spillerne benytter hjelm og beskyttelse på hele kroppen. Det spilles både seriespill og cuper, både i innland og utlandet. I tillegg arrangeres det hockeycamper året rundt for de som ønsker enda mer istid.

  • Hvordan spilles ishockey?

    Ishockey spilles 5 mot 5, samt en goalie i hvert mål. Yngre spillere (under 13) spiller ofte 3 mot 3, dvs 3 utespillere og goalie på mindre baner. 3 mot 3 spill har vist at spillere får mye mer puckkontakt og er mye mer involvert i spillet, og på den måten øker berøringer med 2,5 ganger så mye som om man spiller 5 mot 5.

    Banen er avrundet i hjørnene og har et vant rundt hele slik at pucken holder seg på isen. Banen er delt i 3 deler (forsvarssone, midtdel og angrepssone) skilt av blå linjer for forsvar/angrep, samt rød linje midt på banen. I tillegg er det 4 droppsirkler, 4 dropppunkter for offside og droppunkt for start av spillet i midten.

    Ishockey har mange regler, og flere går på den fysiske delen av spillet og skal være med på å forhindre skader. NIHF og regionskretsene er veldig opptatt av både fairplay og god oppførsel. Taklinger og tøft spill er ofte forbundet med hockey, og det er helt riktig at hockey er en tøff sport, men beskyttelse og riktig trening minsker sjansene for skade betraktlig.

    Lagene består av 15-20 spillere og det benyttes såkalte rekker i byttene. Et vanlig bytt er på ca 1 minutt, med pause i påfølgende 2-3 minutter. Rekkene består av 5 spillere som bytter så likt som mulig, for å øke samspillet seg i mellom. Rekkene rulleres og på den måten har man ca 1 minutt med høy intensitet og full fart, og 2-3 minutter pause avhengig av hvor mange rekker (vanlig er 3 totalt for å sikre nok spilletid). Kampene spilles 2 x 20 minutter for ungdomslag opptil 14, deretter 3 x 15 minutter og til slutt for eldre 2 x 20 minutter. 
  • Hva er hockeyskolen?

    Hockeyskolen er et tilbud til alle barn som ønsker å lære å spille ishockey, samt øke ferdigheter på skøyter. Uavhengig av alder anbefaler vi alle barn å prøve hockeyskolen. For eldre barn er det ungdomslag i alderen 10-16 år, og man kan fint kombinere hockeyskole og treninger for å øke ferdighetene i starten.

  • Hva trenger man av utstyr?

    På hockeyskolen er det anbefalt med skøyter, hjelm og beskyttelse. Har man ikke dette fra før, så har klubben litt til utlån, og kne- og albuebeskyttere er det viktigste til å start med. Etterhvert anbefaler vi fullt utstyr: Hjelm, albue, bryst, bukse, susp og knebeskytter. Utstyrslisten kan virke lang for nybegynnere, men det finnes masse brukt utstyr på finn.no. I tillegg er medlemmene i klubben behjelpelige med utstyr via f. eks bytte, kjøpe, selge dag.
  • Er ishockey kun for gutter?

    Nei, absolutt ikke. Ishockey er for alle. Sandefjord Penguins har dessverre ikke nok jenter til å stille et eget jentelag, men vi har flere jenter i klubben fordelt på de forskjellige ungdomslagene. 

  • Må man kunne stå på skøyter for å begynne?

    Nei, man trenger ingen erfaring for å begynne, men hockey er etterhvert en krevende sport, og derfor anbefaler vi alle som ønsker å starte med hockey til å stå på skøyter så mye som mulig. Uansett ferdighetsnivå er man velkommen.

  • Er det farlig?

    Ishockey har rykte som en litt farlig sport og det stemmer tildels. Ishockey er uten tvil den farligste av de lagidrettene vi driver mest med i Norge. Ishockey gir om lag tre ganger så mange skader som fotball. Flest skadde ser man i aldersgruppen 13-24 år. Over 90 prosent av de skadde er menn, og de fleste skadene skjer innenfor organisert idrett (kilde: google).

    Når det er sagt, så er også ishockey en fantastisk sport for å bygge en sterkere kjernemuskulatur og god balanseevne. Våre trenere lærer alle spillere hvordan de skal håndtere situasjoner på isen for å minimere skadene. Det er ofte kollisjonene på isen som kan føre til skade, og ikke slåsskampene som mange tror. 

 


Publisert

Ofte stilte spørsmål (FAQ)